Συχνές απορίες καταναλωτών

Υπάρχουν κατηγορίες υλικών όπου το κριτήριο της αισθητικής μπλέκεται με τις πρακτικές προδιαγραφές και απαιτήσεις. Γι’ αυτό, η επιλογή μετατρέπεται συχνά σε γρίφο. Τα πλακίδια και τα είδη υγιεινής ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες υλικών. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές χρήσιμες απαντήσεις και συμβουλές που σίγουρα θα κάνουν τη ζωή σας (ή τουλάχιστον την επιλογή σας) πιο εύκολη.

ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

«ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΜΑΣ»;

Τα είδη στο μπάνιο μας που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση έχουν μία επιφάνεια καλυμμένη από σμάλτο που ουσιαστικά είναι γυαλί και εξασφαλίζει μία επιφάνεια χωρίς καθόλου πόρους. Η απουσία πόρων δεν επιτρέπει σε μικροοργανισμούς και βακτηρίδια να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιασθούν εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την Υγιεινή στον χώρο μας.

 

«ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ»;

Οι βασικές κατηγορίες των ειδών υγιεινής είναι δύο και έχουν σχέση με το υλικό κατασκευής τους. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που το υλικό κατασκευής είναι υαλώδης πορσελάνη (Vitreous China) και η δεύτερη με ένα πυράντοχο υλικό με την ονομασία Fire Clay η Fine Fire Clay. Η διαφορά τους συνίσταται κυρίως στις απαιτήσεις της χρήσης. Εκεί όπου απαιτείται μεγάλη μηχανική αντοχή και χαμηλή υδατοαπορροφητικότητα, τα προϊόντα είναι αποκλειστικά από υαλώδη πορσελάνη. Τέτοιου είδους προϊόντα είναι οι λεκάνες, τα καζανάκια κλπ. Εκεί όπου κύριο λόγο έχει η γεωμετρία του σχήματος και λιγότερο οι υπόλοιπες ιδιότητες, το υλικό κατασκευής είναι Fire Clay. Οι μεγάλοι νιπτήρες, οι κεραμικές ντουζιέρες κλπ είναι συνήθως κατασκευασμένοι με αυτή την τεχνολογία.

 

«ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ» ;

Εξαρτάται από το για πού προορίζονται τα είδη υγιεινής. Άλλες είναι οι απαιτήσεις σε αποχωρητήρια δημοσίων κτιρίων και άλλες σε ιδιωτικά μπάνια. Στα μεν πρώτα, βασικό κριτήριο είναι η εύκολη πρόσβαση και ο καθαρισμός τους, ενώ στα δεύτερα ο διαθέσιμος χώρος του μπάνιου και η αισθητική τους. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων που προσφέρει λύσεις για όλους τους χώρους, μικρούς και μεγάλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για μικρούς χώρους είναι οι γωνιακοί νιπτήρες και ντουσιέρες, αντίστοιχο παράδειγμα για μεγαλύτερους χώρους είναι οι επικαθήμενοι νιπτήρες που είναι ενσωματωμένοι σε έπιπλα μπάνιου και σε χώρους που απαιτείται μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως τα αποχωρητήρια δημοσίων κτιρίων που πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και οι επίτοιχες λεκάνες με ενσωματωμένο καζανάκι στον τοίχο.

 

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ» ;

Υπάρχουν και προδιαγράφονται στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά πρότυπα. Είναι υποχρέωση των προμηθευτών της αγοράς να εξασφαλίζουν ότι όλα τα προσφερόμενα είδη τις ακολουθούν. Ο πιο απλός τρόπος πού εξασφαλίζει στον καταναλωτή ότι τα είδη για τα οποία ενδιαφέρεται ακολουθούν αυτές τις προδιαγραφές, είναι η αγορά επωνύμων προϊόντων.

 

«ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ»;

Η παραγωγή σύμφωνα με υψηλές προδιαγραφές και standards ποιότητας μπορεί να εξασφαλίσει αντοχή «για μία ζωή», εφ όσον βέβαια δεν κτυπηθούν και έχουν τοποθετηθεί σωστά.

 

«ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ;

Η χρήση συνήθων οικιακών καθαριστικών και άφθονου νερού εξασφαλίζει την άριστη κατάσταση τους στο χρόνο.

 

«ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» ; Όχι. Η χαρακτηριστική κιτρινίλα που βλέπουμε σε αχρησιμοποίητα ή κακοσυντηρημένα είδη οφείλεται σε άλατα που στις περισσότερες των περιπτώσεων απομακρύνονται με την χρήση κατάλληλων καθαριστικών.

 

«ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ‘SOFT CLOSE’ Η ‘SLOW DROP’ ΣΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ» ;

Σε αυτά τα καθίσματα υπάρχει ενσωματωμένος κατάλληλος αποσβεστήρας που υποχρεώνει το κάθισμα να κλείνει σιγά.

 

«ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΠΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΑΚΙΑ» ;

Σημαίνει ότι ανάλογα με την χρήση, για τα καζανάκια που φέρουν αυτού του είδους τον μηχανισμό, η χρήση της λεκάνης μπορεί να γίνει με περισσότερο ή λιγότερο νερό με αποτέλεσμα την οικονομία του.

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» ;

Ναι, γιατί έτσι εξασφαλίζεται ότι τα προϊόντα αυτά καλύπτονται από τις απαιτούμενες προδιαγραφές σύνδεσης και λειτουργίας. Επιπλέον, για τα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν, όπως για παράδειγμα οι μηχανισμοί στα καζανάκια ή τα καθίσματα στις λεκάνες, είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρχουν ανταλλακτικά καθώς και υπηρεσίες εξυπηρέτησης μετά την πώληση.


ΠΛΑΚΙΔΙΑ

«ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ»; 

Τα πλακίδια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε πλακίδια δαπέδου και πλακίδια τοίχου. Κάθε πλακίδιο θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί και ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος για το οποίο προορίζεται.

 

«ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ»;
Οι βασικοί τύποι των κεραμικών πλακιδίων είναι οι εξής:

ΥΑΛΩΜΕΝΑ: Είναι τα πλακίδια με επικάλυψη σμάλτου πάνω στην κεραμική επιφάνειά τους. Ανάλογα με τη γυαλάδα της επιφάνειάς τους, χωρίζονται σε τρεις τύπους: ματ, ημιγυαλιστερά και γυαλιστερά. Ως προς τα χρώματα και τα σχέδια υπάρχει τεράστια ποικιλία.

ΑΝΥΑΛΩΤΑ: Είναι τα πλακίδια κεραμικής μάζας χωρίς σμάλτο, με αυξημένη μηχανική αντοχή και ανθεκτικότητα. Τοποθετούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου θα δεχτούν υψηλή καταπόνηση. Μπορούν να έχουν επιφάνεια με υψηλό δείκτη αντιολισθηρότητας. Έχουν μηδενική απορροφητικότητα και απόλυτη αντοχή στον παγετό.

 

«ΠΟΙΕΣ  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ»;

Οι πιο σημαντικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν ένα πλακίδιο είναι η απορροφητικότητα και η αντοχή στη χρήση.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΠρέπει να είναι στο ελάχιστο ποσοστό (να προσεγγίζει το 0%), ώστε να δίνει στα πλακίδια αντοχή στον παγετό και στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗΤα πλακίδια πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή στην απότριψη και στη χάραξη.
Τα πλακίδια κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες αντοχής, με ανώτατη την 5η.

GROUP 1: Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης, αποκλειστικά για τοίχους εσωτερικών χώρων.

GROUP 2: Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης, για εσωτερικούς τοίχους και δάπεδα μπάνιων.

GROUP 3: Πλακίδια μέτριας καταπόνησης, για δάπεδα εσωτερικών χώρων.

GROUP 4: Πλακίδια βαριάς καταπόνησης, για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αυξημένης καταπόνησης.

GROUP 5: Πλακίδια βαριάς / πολύ βαριάς καταπόνησης για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους υψηλής κυκλοφορίας, με αυξημένη αντοχή στην απότριψη.

Εκτός από τις ιδιότητες που περιγράφονται παραπάνω, υπάρχει πληθώρα προδιαγραφών (χαρακτηριστικών ή μετρήσεων που αφορούν στην επιπεδότητα, την αντιολισθηρότητα, την αντοχή σε παγετό, την αντοχή σε χημικά κ.ά.), οι οποίες πρέπει να μπορούν να καλυφθούν εφ’ όσον ζητηθεί.

 

 

«ΠΟΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΤΟΙΧΟΥ»?

 

Οι απαιτήσεις που πρέπει να έχουν τα πλακίδια τοίχου δεν είναι ιδιαίτερες αφού στην χρήση τους δεν καταπονούνται. Αυτό το οποίο απαιτείται πέρα από την εμφάνιση τους, το οποίο είναι θέμα προσωπικό, είναι η ακρίβεια των διαστάσεων τους αφού συνήθως τοποθετούνται με ελάχιστο έως καθόλου αρμό. Ο τρόπος κατασκευής ιδιαίτερα των επωνύμων πλακιδίων που ακολουθούν πρότυπες διαδικασίες και ελέγχους, εξασφαλίζει αυτή την απαίτηση.  

 

 

«ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ»;

Για το σύνολο των ιδιοτήτων / τεχνικών χαρακτηριστικών του κάθε πλακιδίου, υπάρχουν Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές (ΕΝ), στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται. Οι προδιαγραφές αυτές αποτελούν την εγγύηση για την ποιότητα των πλακιδίων. Επίσης, τα ξεχωρίζουν σε 1ης ή 2ης ποιότητας.

Σε κάθε κιβώτιο 1ης ποιότητας πρέπει να αναγράφεται η Ευρωπαϊκή Προδιαγραφή (ΕΝ), βάσει της οποίας παράχθηκαν και ελέγχθηκαν τα πλακίδια που περιέχονται σε αυτό.

 

«ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΑΚΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟ»;

Το κεραμικό πλακίδιο αντέχει περισσότερο στον χρόνο. Χρειάζεται λιγότερη συντήρηση. Δεν παρουσιάζει φυσικές ατέλειες. Με τη σωστή εφαρμογή, προσδίδει στον χώρο τεχνικά χαρακτηριστικά υψηλής αντοχής και μόνωσης, που τα άλλα δύο υλικά δεν προσφέρουν.

 

«ΟΣΟ ΠΑΧΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΛΑΚΙΔΙΟ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ»;

Αν συγκρίνουμε πλακίδια όμοιας ποιότητας και ιδιοτήτων, τότε το παχύτερο πλακίδιο πράγματι υπερτερεί σε ανθεκτικότητα.

 

«ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ»;

Σε όλα τα κιβώτια θα πρέπει να αναγράφεται ότι τα πλακίδια είναι της ίδιας διάστασης (κάλιμπρο), της ίδιας απόχρωσης και 1ης ποιότητας.

 

«ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»;

Αρκεί ένα απλό σκούπισμα και σφουγγάρισμα με υγρό απορρυπαντικό του εμπορίου για να τα κρατήσει σε άριστη κατάσταση για πολύ καιρό. Το συχνό καθάρισμα με ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού αποτρέπει τη συσσώρευση αλάτων στην επιφάνεια των ειδών υγιεινής και διατηρεί τη φυσική γυαλάδα της πορσελάνης για περισσότερο καιρό. Μαύρα ίχνη που μπορεί να εμφανιστούν από τριβή με μέταλλο (π.χ. κοσμήματα από ασήμι), μπορούν επίσης να καθαριστούν εύκολα με απλά προϊόντα καθαρισμού του εμπορίου.

Σας συστήνουμε να αποφεύγετε τις κρέμες και τα σκληρά σφουγγάρια. Επιτίθενται στην επένδυση και καταστρέφουν την επιφάνεια. Το ίδιο ισχύει και για τα υφάσματα από μικροΐνες, αφού και σε αυτή την περίπτωση η δύναμη καθαρισμού στηρίζεται στο τρίψιμο.

Το σωστό είναι να ακολουθείτε σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων καθαρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο εφαρμογής που συστήνεται από τον κατασκευαστή του προϊόντος που χρησιμοποιείτε.

Σε περίπτωση λεκιάσματος από ειδικά υλικά, τσιμεντοειδή ή χημικά, απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με χρήση εξειδικευμένων καθαριστικών.

 

«ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ»;

Στα κιβώτια των περισσότερων εταιριών υπάρχουν πληροφορίες που αφορούν στην ορθή τοποθέτηση των πλακιδίων. Όσο για τη διάταξη της τοποθέτησης των πλακιδίων και για το πλάτος των αρμών (τα διαστήματα μεταξύ των πλακιδίων), θα πρέπει εσείς να καθοδηγήσετε τον τεχνίτη σύμφωνα με τις επιθυμίες σας. Εάν κατά την τοποθέτηση εντοπιστεί ποιοτικό πρόβλημα, θα πρέπει να σταματήσει η τοποθέτηση και να ενημερωθεί άμεσα ο προμηθευτής.

 

«ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΩΣΑΪΚΟ, ΜΑΡΜΑΡΟ, ΞΥΛΟ Ή ΠΑΛΙΟ ΠΛΑΚΑΚΙ»;

Η τοποθέτηση πλακιδίων πάνω από άλλα υλικά είναι εφικτή, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικά για κάθε περίπτωση.

 

«ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ 2ης ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ή ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ»;

Οποιαδήποτε άλλη αναγραφή εκτός της 1ης ποιότητας σημαίνει ότι τα πλακίδια έχουν σίγουρα κάποια ατέλεια (στην απόχρωση, στη διάσταση κ.λπ.) ή ότι έχουν κάποια εμφανή σημάδια. Είτε πρόκειται για ελληνικά πλακίδια, είτε για εισαγόμενα, θα πρέπει να αναγράφεται στο χαρτοκιβώτιο ότι είναι 1ης ποιότητας. Μόνο έτσι θα έχετε εγγυημένο αποτέλεσμα τοποθέτησης και αντοχής στον χρόνο.

 

«ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ “ΠΛΑΚΑΚΙ-ΓΡΑΝΙΤΗΣ” ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΓΡΑΝΙΤΗ; ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΓΡΑΝΙΤΗ»;

Τα συγκεκριμένα πλακίδια ονομάζονται έτσι λόγω της πολύ μεγάλης αντοχής τους και της αισθητικής τους προσομοίωσης με τους γρανίτες – όχι επειδή είναι φτιαγμένα από αυτό το υλικό. Για την παραγωγή τους αναμειγνύονται ανόργανες πρώτες ύλες με χρωστικές ουσίες. Μορφοποιούνται με διάφορες τεχνικές και η κεραμική μάζα ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για την απόκτηση αντοχής.

 

«ΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΛΟΥΣΤΡΑΡΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ»;

Τα περισσότερα πλακίδια έχουν μια ικανοποιητική γυαλάδα, οπότε δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω ενέργεια λουστραρίσματος. Δεν υπάρχει λόγος βερνικώματος για αδιαβροχοποίηση, όπως στην πέτρα, διότι, λόγω της μηδενικής τους απορροφητικότητας τα πλακίδια δεν λεκιάζουν.

 

«ΕΑΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΘΕΙ ΜΕ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ  ΜΙΚΡΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»;

Για έναν μικρό χώρο είναι σαφώς προτιμότερο να επιλέγονται πλακίδια μικρής διάστασης. Επίσης, αν η κάτοψη του χώρου δεν είναι απολύτως ορθογώνια, τα πλακίδια στο δάπεδο είναι καλύτερα να τοποθετούνται σε διάταξη ρόμβου.

 

«ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΠΛΑΚΙΔΙΑ»;

Για να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση μελλοντικών αναγκών (π.χ. αντικατάσταση κάποιου πλακιδίου λόγω βλάβης σε σωλήνα που βρίσκεται από κάτω) θα ήταν καλό να προμηθευτείτε επιπλέον 7% σε ποσότητα πλακιδίων, από αυτή που απαιτείται για τον χώρο που θα καλύψετε.

 

«ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΑΚΙΔΙΑ»;

Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι αγοραστές πλακιδίων με το πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό, όταν διαλέγετε πλακίδια, προτιμήστε επώνυμες εταιρίες, που διαθέτουν απόθεμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά από την κατάργηση του μοντέλου.

Κατασκευή ιστοσελίδων New Media